Skip to content

De flesta kopplar nog det humanistiska programmet till språk, språk och ännu mera språk. Men faktum är att ordet ”humanist” i grunden är samma ord som engelskans ”human”, det vill säga ”människa” och ”mänsklig”. Det handlar om att vi alla har en roll i världen, i historien och i vårt eget samhälle.

– Det humanistiska programmet är brett och studieförberedande. Du kan välja inriktning mot humanvetenskap eller språk. Det är helt enkelt en bra grund för dig som människa och som del i ett större sammanhang, oavsett vad du vill bli i framtiden, säger läraren Hanna Nordlander.

Hon betonar att självkännedomen och förståelsen för andra genomsyrar alla ämnen på det humanistiska programmet.

– Människan är i centrum nästan oavsett vilket ämne du läser, från filosofi och samhällskunskap till människans språk och litteratur.

Vi pratar om hur språken utvecklats, vilket ger en förståelse för hur vi som människor och vår kultur förändrats. I svenska och historia pratar vi om källkritik. Det är extra viktigt i dagens samhälle, säger hon.

En sak är dock säker: på humanistprogrammet blir du riktigt bra på språk oavsett vilken inriktning du väljer.

– Språk gör dig gångbar på arbetsmarknaden och ger dig fördelar i alla möjliga yrken, både i Sverige och utomlands. Eftersom vi på språkinriktningen går på djupet i latin och människans språk byggs en förståelse för språk i allmänhet upp. Och i takt med att den språkliga medvetenheten ökar, blir du också vassare på ditt modersmål och lär dig att kommunicera med olika målgrupper, säger Hanna.

Emelie Anicic går i tvåan på profilen Language Studies, vilket innebär att hon har fortsatt med sitt högstadiespråk spanska, läser latin och engelska och dessutom har valt ett språk till, ryska.

– Jag märker att jag förstår mer och mer när jag hälsar på släkten i Kroatien. Ryskan är ju hyfsat stor i världen och jag är säker på att jag kommer att få användning för det i framtiden även om det är lite svårt att prata ännu, säger hon.

Utbildningen har redan bjudit på spännande nya kunskaper, möten och upplevelser. Eleverna har ett utbyte med en spansk skola och har varit där på besök, bott inneboende i spanska familjer och sedan haft sina spanska kompisar på besök här. Det sista året blir det också en studieresa till England. Det är inte bara eleverna som längtar; det gör lärarna också.

– Det är så kul att se eleverna utvecklas på så många plan. De får ta ansvar för sig själva, se en ny del av världen, upptäcka en ny kultur och se allt det där vi läst om i verkligheten, säger Hanna.

Emelie har inte riktigt bestämt vad hon ska bli än. Eftersom programmet är studieförberedande räknar hon med att plugga vidare framöver.

– Det är konstigt, jag får ofta frågan ”Vad blir man på det?” när jag berättar att jag går humanistisk. Men svaret är ju att man kan bli allt! Språk har man alltid användning av. Jag vill plugga utomlands, kanske bli skådespelare eller make up-artist. Gärna i New York. De flesta andra i klassen har något stort intresse som de vill jobba med i framtiden och där de vet att språk kan komma till nytta.

Hanna Nordlander nickar och håller med.

– Ja, det är en sund inställning. Det är svårt att veta vad man ska bli när man är ung, så det bästa är att välja med hjärtat och läsa det man är intresserad av – då hamnar du aldrig fel. Förståelsen för människan som du får på det humanistiska programmet är ett sätt att öppna världen för din passion.

Följ oss på sociala medier